Zawsze byłem wielkim fanem amunicji Hornady. Ale jestem po prostu ciekaw, czy jest jakaś inna fabryczna amunicja 30-30, która może być jeszcze lepsza na dystansie ponad 200 jardów?
Hornady Leverevolution FTX 160 grain byłby moim wyborem. 30-30 ma tylko taką pojemność łuski i tolerancję ciśnienia, aby wypchnąć pocisk tak szybko, ale proch Leverevolution robi wszystko, co najlepsze, co można zrobić na tym froncie. Następnie magazynki rurowe powszechne w 30-30 generalnie nie pozwalają na bardzo spiczasty pocisk, co oznacza niezbyt dobry BC. Rozwiązaniem Hornady jest spiczasta plastikowa końcówka, która jest wystarczająco miękka, aby nie uruchamiać spłonek w magazynku rurowym pod wpływem odrzutu.Zawsze byłem wielkim fanem amunicji Hornady. Ale jestem po prostu ciekaw, czy jest jakaś inna fabryczna amunicja 30-30, która może być jeszcze lepsza na dystansie ponad 200 jardów?
To jakiś idiotaHmmm, wouldn't "30-30" and "over 200 yards" be an oxymoron?![]()
Tak, ale pociski, które rzucali, były prawdopodobnie o 200 ziaren lub więcej cięższe niż pocisk .30-30. Cegła rzucona z prędkością 20 mil na godzinę może zabić.Buffalo zostało postrzelone z odległości setek i setek jardów nabojami, które wysyłają pociski poniżej 2000 fps. 30/30 zabije jelenia na 200.
Wierzcie lub nie. Ładunek 160gr 30/30 leverevolution wciąż osiąga 1700fps i ma 1027ft lbs na 300yds.OP chciał ładunek "który może być jeszcze lepszy na ponad 200 jardów".
Mam jeden, który to potrafi. Miałem 30 lub 40 karabinów dźwigniowych, ale żaden z nich nie przebiłby mojego Glenfield 30-30Problemem z nabojem 30/30 nie jest zasięg, ale raczej to, czy broń, z której jest wystrzeliwany, jest w stanie strzelać celnie na 200, 300, 400 jardów.
Okropny pomysł. Nie miały celności dla szkodnikówPamiętam akceleratory Remingtona dla 30-30.
Strzelałem z kilku w 30/06. Dwa i pół do trzech cali to mniej więcej to, co pamiętam.Przyspieszacze były maleńkimi, tłustymi świszczami w odległości 100 jardów od mojego 7600 w '06. Strzelały około 3" na 100.
Nadal mam kilka z '06 i '08. Ale nie 30/30.
Jest firma, która sprzedaje saboty do elaboracji .224 w .30cal.
Nigdy jednak nie skorzystałem z okazji, aby je kupić.