1 1/4 szklanki mąki, 1 1/2 łyżki cukru, 1 proszek do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki soli, 3 łyżki posiekanego schłodzonego masła, 1 szklanka startego ostrego sera cheddar, 1/2 szklanki sera parmezan, 2/3 szklanki maślanki. Przygotowanie: W misce połączyć mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól, dobrze wymieszać. Dodać masło, siekając, aż powstanie kruszonka, dodać ser. Stopniowo dodawać maślankę, ciągle mieszając, aż do połączenia. Nakładać ciasto po 1/4 szklanki na lekko posmarowaną masłem blachę do pieczenia, w odstępach 2 cali. Piec przez 16 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru, przełożyć na talerz. Powstaje 10 ciastek. Podawać na ciepło.