The HuntingPA.com Outdoor Community banner

Raport Żołędziowy 2025

1.6K views 27 replies 20 participants last post by  MadHunter86  
#1 ·
Bardzo słabo w sprawdzonych przeze mnie sekcjach 4D i 4C. Duże góry, ziemia uprawna i małe obszary podmiejskie mają ich bardzo mało.

#5 ·
Powiedziałbym, że prawie rekordowy rok dla dębów kasztanowolistnych w mojej okolicy. Czerwone są całkiem dobre. Białych raczej nie zauważam.

Moje dęby czarne umierają w dość szybkim tempie w ciągu ostatnich kilku lat, co jest naprawdę niefortunne.

Save
#6 · (Edited)
Jeśli nie masz żołędzi dębu białego, jest to zazwyczaj spowodowane przymrozkami wiosną 2025 roku. Jednak żołędzie dębu czerwonego są ustalane na podstawie warunków z poprzedniej wiosny. Oznacza to, że jeśli miałeś przymrozki wiosną 2024 roku, prawdopodobnie nie będziesz miał żołędzi dębu czerwonego jesienią 2025 roku.

W naszym rejonie mieliśmy tej wiosny późne przymrozki. Ale nie wpłynęły one na wszystkie obszary i wysokości. Dlatego jesienią tego roku mamy w niektórych miejscach kilka żołędzi dębu białego i kasztanowego, członka rodziny dębu białego. Mieliśmy dość sprzyjającą pogodę bez przymrozków w większości lokalnych obszarów wiosną 2024 roku, więc jesienią tego roku mamy żołędzie dębu czerwonego na większej liczbie obszarów.

Ostatnie przymrozki tej wiosny prawdopodobnie oznaczają brak czerwonych żołędzi następnej jesieni.

Dick Bodenhorn

#17 ·
Wszystko, co mogę powiedzieć, to -WOOHOO- w 5C i 5D!

Spadają jak deszcz i je zabijają!
Widzę to samo w 5C - wszędzie żołędzie, słyszę, jak spadają, gdy tylko wyjdę na zewnątrz. Filmy z fotopułapek pokazują jelenie miażdżące je w ciągu dnia.

#15 ·
2B, strona wschodnia/południowa, dużo dużych, grubych jeleni w drzewach i kasztany wydają się przyzwoite, na 3 różnych posiadłościach, które przeszukałem. W jednym miejscu, prywatnym, ale oczywiście otwartym dla każdego, kto zapyta, najlepsza grupa drzew kasztanowych miała w pobliżu ambonę i fotopułapkę. Spóźniony i za krótki... historia mojego życia. Mam nadzieję, że myśliwy tam upoluje dużego! Na tym samym zboczu, wyżej i dalej na południe.... dwa duże, świeże ślady i kilka dębów rozsianych w pobliżu. To byłoby ponad 200 metrów od tej ambony, więc może sprawdzę to na kilka wczesnych polowań.

#18 ·
Mój obszar 4C, górny Dauphin dolny Schuykill, nie ma w tym roku żołędzi, o ile mi wiadomo. Nie byłem dużo na zewnątrz, ale w zeszłą niedzielę wędrowałem po górach, specjalnie zwracając uwagę na żołędzie. Nie widziałem ani jednego, może ogromne stada jeleni zjadają je, gdy tylko spadną na ziemię?

• Sad
Reactions: crousey71
Save
#19 ·
Zgadzam się z Byronem i Bowhunterem. Obszary w 4C, na których poluję, są żałosne. Nawet w pobliżu moich rodziców w zachodnio-centralnej części 5B żołędzie są mizerne. Zdecydowanie nie tak jak w zeszłym roku, ani jak u innych. Może, a raczej będzie to dla mnie i innych trudniejszy sezon łowiecki.

#20 ·
1A czerwone wyglądają dobrze, białe tak sobie. Właśnie wróciłem z 2G, było co najwyżej nierówne zarówno dla czerwonych, jak i białych. Wiele drzew było łysych. Żadne nie były obciążone w obszarze, po którym dziś rano wędrowałem.

• Like
Reactions: 1Birddog
Save
You have insufficient privileges to reply here.